(i)Responsabili
Şi-am fost astăzi la locul faptei. Şi m-am simţit copil, pentru o clipă – şi m-am simţit ruşinată că-s om mare, vinovat şi iresponsabil… Suntem mult în urma vremurilor şi-a civilizaţiei… Atât de simplu ne-ar fi să renaştem din prostia şi din lenea noastră şi atât de motivaţi ar trebui să fim de copiii noştri dar… nu ştiu… ceva ne ţine în loc.
Totuşi, azi am simţit şi un dram de speranţă! Azi am urcat în autocarul transformat în Laboratorul Verde al Reciclării şi m-am bucurat, alături de elevii ieşeni din clasele a III-a de vraja unei fapte bune. Am văzut un filmuleţ 3D – în care se explica ceea ce înseamnă colectare selectivă şi cum putem da o nouă însemnătate obiectelor vechi, devenite nefolositoare. Am asistat la bucuria copiilor, atunci când puneau în practică cele învăţate. Zece tablete PC îi stârneau să intre într-un joc de echipă şi să recicleze conserve, sticle, cartoane, în containerele corespunzătoare. Experienţa celor mici se încheia cu o magie – în care era explicat procesul de reciclare. Astfel, elevii au coborât super-încântaţi din laboratorul minune, cu păharele în mână – pahare obţinute în urma reciclării unui borcan.
M-am simţit bine acolo şi nu am putut rata ocazia de a-l ruga pe Tudor să-mi facă o poză alături de roboţelul şi mascota proiectului, Reco.
Îmi place ideea acţiunii pe care Eco-Rom Ambalaje a pornit-o în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului și Ministerul Mediului și al Pădurilor. Iaşul a fost al nouălea judeţ din cele 25 în care a oprit Laboratorul Verde al Reciclării.
E un pas important. E un avertisment. Poate fi un început pentru a colecta, cu adevărat, selectiv – şi pentru a începe să reciclăm. Ştiaţi cât rău poate face un gunoi aruncat aiurea?… Mult, prea mult! Iar noi ne distrugem, clipă de clipă, viitorul. Cu ce drept facem asta copiilor noştri?
2 Comments
Pingback:
Pingback: