15 ianuarie 1850
Fara sa realizez ca se apropie 15 ianuarie, am tras putin de Eminescu – pana a iesit raspunsul la intrebarea Ce e benzina?. Pentru a alege poezia pe al carei ritm sa-mi pot spune of-ul, am citit mai mult… L-am redescoperit pe Mihai Eminescu altfel. Mereu altfel – in functie de varsta mea, de momentul zilei, de starea de spirit…
Probabil, din epoca serbarilor si a comentariilor tocite sau nu, am ramas toti in minte cu „poetul nepereche”, „luceafarul poeziei romanesti”, „cel mai mare poet”… Sunt tare curioasa daca, pe langa aceste formulari, suntem in stare ca, la orice ora din zi si noapte, sa raspundem la cateva intrebari de bun simt. De cultura generala. Nu vreau sa jignesc pe nimeni. Poate ca tu – cel care citesti acum – stii tot. Dar, daca ai face un exercitiu in cercul tau de prieteni, s-ar putea sa ramai surprins. Neplacut.
* Cand si unde s-a nascut Mihai Eminescu?
* Care este numele de familie real?
* Cati ani au trecut de la moartea lui?
* Primele 10/ 20/ 30 de titluri de poezii care iti vin in minte.
* Recita cate o strofa din cinci poezii.
* Sedintele carui cenaclu le-a frecventat Eminescu?
* La ce ziar a lucrat ca redactor?
…
4 Comments
Alexandra Bohan
Îmi amintesc că anul trecut, cam pe vremea asta, însă după ce a trecut în grabă ziua de 15 ianuarie, i-am amintit profesoarei de limba română, cu un zâmbet trist, că anul acesta nu ne-a spun nimic despre Eminescu. Că a uitat, pur şi simplu. Şi ea m-a privit atunci cu duioşie şi mi-a zis: "Alexandra, am vorbit atâta despre Eminescu în viaţa asta, încât nici nu ştiu ce-aş mai putea să spun ca să îi fac pe ceilalţi să privească cu un real interes în lumina poeziilor sale". Şi i-am dat dreptate, recunoscând în punctul ei de vedere o realitate familiară.
Nu încerc să justific incultura unora în ceea ce priveşte câteva date de bun-simţ, e-adevărat, dar eu aş prefera, sincer, să ştiu că pe oamenii îi ating versurile lui şi că ele declanşează în ei fiori, emoţii, stări. Dincolo de date biografice, dincolo de realităţi mascate sau nu de prejudecăţi şi mituri. Doar versuri, şi emoţii. Şi semnificaţii dincolo de cuvintele simple aşezate frumos în forme perfecte…
anda_elena
Adevarat graiesti!
Numai ca 'declansarea fiorilor' tine de firea/ sufletul/ interesul si dezinteresul fiecaruia.
Pe cand, la intrebarile de cultura generala ar trebui sa aiba raspuns si cei cu fior si cei fara.
Inteleg perfect la ce te referi tu. Din pacate, cred ca amandoua venim cu pretentii unele mai mari decat altele…
Oana
Anda, sincer iti zic ca eu personal nu ma omor dupa Eminescu si pentru mine exista poeti mult mai valorosi decat el. In plus, arta e subiectiva, ce-ti place tie poate nu imi place mie si invers. Deci nu tine de dezinteres, zic eu.
Pe langa asta, la clasa elevii sunt fortati sa toceasca, nu sa gandeasca, ceea ce e gresit in opinia mea.
Uite, la cea mai mare parte a intrebarilor stiu as stii sa iti raspund, dar stiu pentru ca am fost obligata sa invat anumite chestii, nu de placere. Chiar si versuri stiu :))).
anda_elena
Oana… cultura generală nu impune să fim pasionaţi de toate domeniile din lumea asta. Nici de toţi artiştii, nici de toate operele lor.
Cultura generală nu se „obţine” doar din plăcere. Părerea mea.