Pentru minte,  Pentru suflet,  Vorbe de duh

Ce înseamnă teama

Exista un moment de zumzet puternic de fiecare data cand un El si o Ea se casatoresc. Biserica se umple de ras, toti isi dau coate, barbatii se mandresc, femeile se revolta. De ce? Pentru ca ne place sa luam doar o parte dintr-un intreg si sa n-o aplicam la context. Pentru ca e mai usor sa devenim carcotasi, sa ne razvratim ca prostii si sa facem dintr-un moment plin de sfintenie un balci.
IAR FEMEIA SA SE TEAMA DE BARBAT! Cum asa?!

familie - casatorie - femeia sa se teama de barbat

Rasfoind o carte a unui OM pentru care am tot respectul, am gasit RASPUNSUL.

Preotul Constantin Necula este un pic diferit de ceilalti preoti. Sustine conferinte la care razi cu lacrimi. Are un limbaj colorat, un simt al umorului deosebit si scoate in evidenta, prin maimutareala si aparenta nebunie – toate problemele societatii in care traim. Da raspunsuri directe, evita cliseele, se fereste de limbajul de lemn adoptat de unii. Si din toata aceasta „distractie” ne atrage, ne lumineaza si ne invata numai de bine.
La una dintre conferintele cu tineri a fost intrebat ce parere are despre cuvintele din taina casatoriei, legate de subordonarea femeii de barbat. Mai exact, daca el crede ca este valabil acest lucru in casatorie. Iata raspunsul:
Finalul este asa: „Iar femeia sa se teama de barbat” – nu sa-i fie frica de barbat, fiti atenti! Iar femeia sa se teama de barbat.
Inversul iubirii nu este neiubirea. Antinomicul iubirii nu este neiubirea, nu este ura. Antinomicul iubirii este frica! Daca cei doi se iubesc, n-are cum sa le fie frica unul de altul. Dar se tem, de dragul iubirii celuilalt.
Cateva versete oleaca mai sus, acelasi Sfant Apostol Pavel – noi acolo nu prea accentuam – spune de ce si cand trebuie sa se teama femeia de barbat: cand barbatul face pentru ea ce a facut Hristos pentru Biserica! Ce a facut Hristos pentru Biserica? A murit pentru ea! Cand barbatul moare pentru femeia lui, e firesc ca femeia sa se teama.
Aia nu inseamna sa fii o cretina care o iei peste coaja de fiecare data cand vine ala pilit si nespalat de la servici, s-o mai handralit in vreo trei colturi pana la tine si vine sa-ti impuna drepturile de barbat in familie… Asta nu e teama, e prostie. Prostia se vindeca cu desteptare.
Cand se teme femeia de barbat? Cand il vede pe barbat implinind toate ale casei ca un Dumnezeu. Stiti, eu cred ca femeile se tem de barbatii lor cand, de exemplu, la masa de seara sunt stransi cei doi-trei copii ai familiei (unul, dupa regulile de integrare europeana), cand se strang ei acolo la masa, mama e in capatul mesei, sta si ea acolo, iar tatal frange painea si le da copiilor. E un moment de teama: atat de mult seamana sotul meu cu Hristos, cand e la masa cu copiii si frange si le da cu atata bucurie, ca ma tem sa nu-l ia Dumnezeu de langa mine. Ma tem sa nu ma lipseasca Dumnezeu de darul care el il reprezinta.

(Fragment din Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, GANDURI SI MIRIDE, Editura Agnos, Sibiu, 2009)

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *