Explicaţiuni

Referendum 2018 – întrebări, dileme, probleme

Puteți să votați DA, puteți să votați NU, puteți să boicotați! Însă încetați, vă rog, cu veșnicele închipuite probleme! Părerea personală e una, dezinformarea este altceva!

Întrebarea de pe buletinul de vot este aceea prevăzută de Legea nr. 3/2000 privind desfășurarea referendumurilor, care spune așa la articolul 7, alineatul 1: „Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

Aceasta este, deci, formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituțională. Acum se referă strict la articolul modificat și anunțat în Monitorul Oficial, împreună cu avizul Curții Constituționale a României. Adică, strict la dorința de a modifica: „căsătorie = bărbat + femeie” – și nu cum e notat în prezent, „căsătorie = uniunea dintre soți” – „soți” putând însemna orice și oricâți.

Nimeni nu mai poate adăuga ceva la legea de revizuire a Constituţiei! Orice adăugire ar fi TARDIVĂ, ILEGALĂ şi ar ANULA întreg referendumul!

La aceeași întrebare ați răspuns și la referendumul din 2003, la aceeași întrebare veți răspunde și dacă se vor organiza #farapenali sau #albulealbsinegrulenegru!

Deci! Dacă mergi la referendum și votezi DA ești de acord doar cu modificarea art. 48 alin. (1) (schimbarea termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”) și ATÂT, iar dacă votezi NU, îți arătați dezacordul, adică nu ești de acord cu această modificare.

Alte clarificări:

În 2009 a fost un referendum CONSULTATIV. De aceea acolo întrebarea a sunat altfel. Și nici nu s-a concretizat… căci referendumul consultativ mai are și alți pași de urmat după vot.

– Întrebarea de acum este identică cu cea de la Referendumul constituțional din 18-19 octombrie 2003, care s-a desfășurat tot în două zile. La referendumul de revizuire a Constituției modificarea se face imediat dacă se întrunesc numărul necesar de participanți și numărul de da-uri.

Revenind la Referendumul din 6-7 octombrie 2018:

– Mențiunea aceasta „bărbat + femeie” este deja în Codul Civil, dar Codul Civil se poate modifica oricând, inclusiv #noapteacahotii. Aveți deja astfel de „experiențe”, nu?

– Referendumul este pentru a securiza termenul de căsătorie. Iar dacă este împotriva cuiva, e împotriva activiștilor LGBT, în niciun caz împotriva iubirilor unu la unu, orice combinație ar reprezenta ele.

– În bula mea, prietenii homosexuali pe care-i cunosc nu sunt ca toți măscăricii de la parade. Nu se îmbracă aiurea, nu vor căsătorie și, surpriză, nici copii! Cu toate acestea, interesele lor sunt „reprezentate” de unii, nu neapărat homosexuali, care au de rezolvat probleme punctual. Care au de „educat” copii și părinți la grămadă și care au de săpat la temelie. Nici ei nu vor căsătorie/ familie. Vor doar să distrugă niște redute. Și-i mai ușor fără „tradiționalul” ăsta picat în derizoriu, nu?

– Referendumul este unul cetățenesc și democratic. Faptul că unii politicieni își fac imagine pe spatele lui – sau mai degrabă îi pătează imaginea – e doar un ghinion…

Da, mai sunt o mie de probleme mari și grave de rezolvat! De 28 de ani! Poate că nu vom adormi la loc după 6-7 octombrie – și vom începe să ne punem întrebări. De ce nu s-a făcut nimic până acum pentru școli, spitale, străzi, copii sărmani, femei abuzate? Cum putem vedea unde s-au scurs banii destinați acestor sectoare? Cine s-a îmbogățit de pe urma afacerilor murdare și de ce nu a fost tras la răspundere până acum? Sunt multe și grave toate problemele menționate și nu doar astea – dar referendumul nu e despre ele. Și nici nu s-ar fi rezolvat toate dacă nu ar fi existat referendumul.

– Încă una și mă duc: nu mai puneți egal între toleranță și iubirea de aproapele. Nu sunt nici pe departe sinonime. Însă, dacă insistați cu toleranța… fiți toleranți cu cei care nu vă împărtășesc opiniile.

În loc de încheiere: 
Inutilitatea unui demers nu ar trebui să agite prea mult spiritele. Prin urmare, toate spiritele ce s-au agitat în ultimele trei săptămâni îmi confirmă că demersul referendumului din 6-7 octombrie nu este inutil.

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *