umbre pe plaja
Maria-Paula,  Publicitare,  Şcoala părinţilor

Șoc și groază! O mamă rea și-a împrietenit copilul cu soarele!

Am avut surpriza, de-a lungul vremii, să aud că unii mă etichetează ca fiind o mamă rea. Părerea lor, problema lor. Pe mine nu mă interesează gura lumii – mai ales atunci când avem idei diferite despre ceea ce înseamnă și modul în care se manifestă… răutatea. Căci eu nu consider că o mamă bună ar trebui să-și lase copilul să facă orice. La fel cum nu consider că un copil fericit e un copil care nu învață niște reguli elementare de viață și de bun simț, care poate face orice, oricum, oricând, fără ca nimeni să îndrăznească să-l contrazică, să-l corecteze, să-l învețe, să-l dojenească.

În răutatea mea, mulți s-au minunat că, în marea parte a timpului, copilul mă ascultă. Că nu face prostia aia sau aia, că mă întreabă dacă are voie, că mă surprinde cu gesturi frumoase și cu idei creative, că e, pe cât de liber în gândire, pe cât de zăpăcit și de rebel și de pus pe șotii, pe atât de respectuos în ceea ce privește anumite… reguli. Cum reușești?, m-au întrebat. De ce ar trebui să nu reușesc?, m-am întrebat, la rândul meu.

E vară, e soare, e mare… și parcă e sezonul în care înțeleg din ce în ce mai mult dificultățile pe care le întâmpină anumiți părinți… buni. Și-atunci mă gândesc că-s pe drumul care trebuie. Departe de perfecțiune, mereu învățând și descoperind, mereu iubind și dorind să cresc și să creștem împreună, frumos, în relația noastră de mamă-fiică.

Vara e timpul în care copiii stau cel mai mult afară – slavă Domnului pentru asta! Copiii au nevoie măcar de o perioadă în care primească după pofta inimii aer curat, relaxare, bucurie și soare! Toate-s la liber, toate-s de vacanță. În același timp, trebuie să avem și un echilibru, o măsură și niște… drăguțe reguli :). Iar aici intervine rolul adulților.

Soarele e prietenul nostru. Expunerea la soare este strâns legată de sinteza vitaminei D, atât de folositoare organismului în creștere al copiilor! Însă orice joc în aer liber trebuie să se desfășoare sub o protecție adecvată, chiar și la umbră! Mă stânge în spate când văd copii cu capul descoperit în soarele dogoritor al verii – și, cu atât mai mult, la ore la care nu e foarte ok ca ei să mai fie încă afară. În parc sau, mai rău, la plajă! Sunt pline plajele de copii care stau în soare între orele 12.00 și 16.00…

Și, atunci, mă întreb: sunt eu o mamă rea, că mi-am învățat copilul să țină o șapcă sau o pălărie pe cap? Sunt eu o mamă rea că insist să se hidrateze? Să bea apă, nu tot felul de sucuri dubioase? Sunt eu o mamă rea, că mi-am învățat copilul să accepte, atunci când e nevoie, crema de protecție solară? Sunt eu o mamă rea, că întrerup bucuria din parc sau de la plajă, când pare jocul în toi? Nu! Mai ales când copilul meu acceptă primele două reguli cu zâmbetul pe buze – iar la a treia regulă răzvrătirea e de moment, fără crize și fără nervi pe toate fronturile.

Dacă un copil ar vrea să-și bage degetele în priză nu ar fi lăsat, nu-i așa? Atunci, de ce e lăsat să-și facă din soare un dușman? De ce nu e învățat că soarele poate fi un prieten bun – dacă îl respectăm și dacă ne respectăm? Regulile și dorința de a ne păstra sănătatea se învață din joacă și cu zâmbetul pe buze! Nu trebuie impuse – dar e musai să ne ținem noi de ele, dacă vrem ca un prunc să le accepte.

Căci dacă un bebe dă cu șapca de pământ de o sută de ori, noi avem posibilitatea de a abandona lupta… sau de a-i pune șapca înapoi pe căpșor de o sută de ori și încă o dată! Cu zâmbet! Cu explicații! Cu minunat – cât de bine îi stă așa, acoperit și ferit de soare! Cu apreciat efortul său nemaipomenit de a înțelege situația. Pentru o secundă, un minut, o oră…

Niciunui copil nu-i place, neapărat, să fie cremuit. Dar făcând din perioada de aplicat crema de protecție solară o bucurie, un moment de masaj, de gâdilat, de făcut desene-zâmbilici, de mângâiat… fii convins că dacă tu, adult, vei uita într-o zi de toate astea, te vei trezi că-ți aduce copilul crema la ușă și-ți va cere să respecți ritualul!

Cu Maria, când o cremuiam continuu, când era mică, glumeam de multe ori că fac pizza pe spatele ei și peste tot… și acum frământ aluatul, și acum pun cărniță – gâdilăm, gâdilăm! – , și acum presărăm brânză – degetele se joacă – și roșii, și măsline, și… – așteapta să vadă ce se mai întâmplă, cu fiecare ingredient nou! Astfel, chinul de a proteja copilul și de a-l unge cu conștiinciozitate se transforma într-o alergare prin casă plină de haz și de bucurie, într-un moment al nostru plin de drag și de încărcare a bateriilor.

Bioderma - Photoderm KID Spuma 50+

Vara aceasta, Bioderma ne-a făcut surpriza de a ne dărui produse care să ne trimită cu un gând mai aproape de concediu, de plajă, de mare. Când nu mai e vorba doar de o ieșire în parc, iar cremuirea e de trei ori mai… obligatorie! Hmmmm, abia aștept! Când am văzut Photoderm KID Spumă 50+, am exclamat: Gata cu pizza! De acum e joacă cu frișcă! Căci așa e forma de prezentare – cu vârf din acela, specific tuburilor de frișcă! 🙂 În plus, spuma are o textură jucăușă și atractivă, ceea ce ne va spori bucuria jocului și a responsabilității. Ea activează mecanismele naturale ale pielii pentru a se auto-proteja de efectele neplăcute are razelor ultraviolete. E bine de știut că produsele Photoderm conţin brevetul Cellular Bioprotection™ care susţine sistemul imunitar biologic al pielii, sunt rezistente la apă până la 80 de minute, rezistente la frecare, la transpiraţie şi nisip. Sunt recomandate pentru protecţia copiilor peste 12 luni. Și sunt super! Testate și folosite dintotdeauna în familia noastră – nu doar atunci când sunt primite în dar.

În curând vom pleca în concediu. Și în bagaje, pe lângă haine și jucării, vom lua și produsele-aliat al sănătății. Vom lua, bineînțeles, și regulile! Ele nu au vacanță – mai ales atunci când influențează prietenia sau dușmănia cu soarele. Da, îmi asum eu să fiu mamă rea și să am un copil fericit și prieten cu soarele! 🙂

[Fiți și voi prieteni cu soarele și cu Bioderma! Intrați în Clubul Bioderma și puteți câștiga premii faine, pentru o vară plină de soare! La frișcă-nainte, prieteni! 🙂 ]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *