Din online,  Hopa tropa prin oraş

Hai să punem Iașul sub lupă!

Pe Andrei Tudor Ionescu îl cunosc de când era el adolescent și eu eram tânără! 🙂  Făcea parte din Consiliul Elevilor, iar eu scriam pe domeniul învățământ la Ziarul Evenimentul. Apoi, drumurile noastre s-au despărțit. Am plecat de la ziar, el a plecat din Iași și-a devenit student al Facultății de Informatică de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Am auzit vești despre Andrei anul trecut, când a creat o aplicație turistică pentru orașul nostru – Iași Guide. O chestie foarte tare  și de maximă utilitate pentru cei care ajung în Iași în vizită, interesați de muzee, galerii, monumente, biserici şi mănăstiri, centre comerciale, parcuri, pietonale şi pieţe. Mai mult, ghidul virtual prezintă şi detalii despre transport, oferte de cazare, obiective turistice din judeţ şi link-uri către pagini cu informaţii.

Cu Andrei m-am reîntâlnit de curând și mi-a povestit că are un nou proiect. Oare ce-o fi?, m-am întrebat – dar nu am cerut detalii, ci am vrut să aștept momentul lansării, ca să mă bucur de surpriză. Ei, surpriza e, dragii mei, că tot pentru orașul Iași s-a mai făcut un pas. De data aceasta, pentru ieșeni – mai mult decât pentru turiști. Și, implicit, apoi, de rezultate se vor putea bucura și turiștii.

Orașul sub lupă e un proiect care va stârni ceva deranj, sunt convinsă, dar de care era nevoie! Un proiect care pune și va pune sub lupă locuri faine din Iași, ce merită a fi cunoscute și vizitate, dar mai ales locuri, clădiri, obiective ce trebuie refăcute, renovate, regândite, re, re, re…

Orasul sub lupa - Andrei Tudor Ionescu

Nu dă nimeni cu parul – dar dacă vrem să creștem și să evoluăm trebuie ca, prin pași mărunți, să vedem ce se poate schimba în bine, ce se poate repara și reorganiza, astfel încât să avem un Iași de la zi la zi mai proaspăt și mai de laudă. Pe scurt, Andrei își propune să scoată din anonimat zone importante ale orașului și să le aducă mai aproape de anul 2017. El, dar sigur nu doar el, visează la implementarea unui cod de arhitectură unitar – în contextul în care astăzi avem parte de un mic-mare… haos.

Pentru toate acestea, bune și mai puțin bune, e nevoie să punem cu toții umărul la treabă. Să fim cârcotași e simplu. Să arătăm cu degetul și apoi să întoarcem spatele ne poate fi la îndemână. Orașul sub lupă își dorește, însă, ceva mai mult. Ca atrăgând atenția asupra problemelor reale pe care le avem – să reușim să contribuim la corectarea și îmbunătățirea lor.

Stai și tu aproape de acest proiect! Trimite sesizări cu privire la ceea ce se întâmplă la tine în cartier, aproape de casa, de școala ori de serviciul tău, în zona în care alergi ori în parcul unde îți duci copilul! Pic cu pic, uniți și dornici de schimbări în bine, vom și vedea că se mișcă ceva. Aparent, suntem fără putere. Împreună, însă, putem atrage atenția și-i putem motiva pe cei responsabili să-și facă treaba. Hai să punem Iașul sub lupă! Hai să iubim Iașul și să ne bucurăm de el – în forma lui cea mai bună!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *