Pentru suflet

La mulţi ani, Iustina şi Ciprian!

Ziua de 2 octombrie nu este marcată în calendar cu cruce roşie. Totuşi, este o zi importantă. O zi a Sfântului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Iustina. O zi în care mulţi dintre prietenii mei se sărbătoresc. Cu drag şi din toată inima spun:

La mulţi ani, Iustina! La mulţi ani, Ciprian!

Sfinții Ciprian și Iustina

Şi pentru că puţini cunosc vieţile celor doi mucenici, iată câteva amănunte:

Sfântul Ciprian a fost un mare vrăjitor, într-o lume păgână. Era influent, de temut şi avea în sprijinul său toţi dracii. Făcea foarte mult rău şi pedepsea, împlinea cele mai negre dorinţe ale unora şi nimic nu părea să-i stea împotrivă.

La el a apelat tânărul Aglaid, care o plăcea pe fecioara Iustina. Iustina era o tânără simplă, fără şcoală, crescută într-o familie păgână. O tânără care a auzit, din întâmplare, cuvântul lui Dumnezeu şi care a decis să fie mireasa lui Hristos. Ciprian a folosit toate vrăjile posibile, pentru ca Iustina să cadă în braţele lui Aglaid. A trimis, pe rând, draci cu forţă din ce în ce mai mare. Şi toţi dracii s-au izbit de puterea credinţei creştine. Toţi au fost distruşi de rugăciune şi de semnul Sfintei Cruci.

Vâzând Ciprian că există o putere mai mare decât a lui, care doboară tot răul – a renunţat la credinţa păgână şi a devenit creştin. Dumnezeu i-a  acceptat pocăinţa şi l-a iertat.

Atât Ciprian, cât şi fecioara Iustina au primit cununa muceniciei în timpul persecuţiei împăratului Diocleţian.

[Sursă foto: basilica.ro]

2 Comments

  • andreea

    Salut. Te rog, daca vrei, sa-mi spui de unde iei aceste date. Ma intereseaza si vietile altor sfinti si vreau sa ma documentez mai bine. Gasesc multe informatii si pe internet, dar vreau sa fiu sigura ca apelez la sursa potrivita. M-au ajutat foarte mult unele articole scrise de tine. Multumesc.

    • anda_elena

      Bună. E o combinaţie din ceea ce mai ştiu eu, din ce aflu de la teologi, din ceea ce citesc din cărţi şi de pe internet.
      Două volume faine şi la îndemâna oricui, care cuprind vieţile celor mai importanţi sfinţi din fiecare zi, se numesc Proloage. Anul trecut se găseau în librărie cu 15 lei bucata.
      Mai documentate sunt Vieţile Sfinţilor – 12 volume :), pentru fiecare lună a anului.
      Pe internet, cel mai fain – obiectiv si subiectiv spun 🙂 e http://www.doxologia.ro/.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *