Hopa tropa prin oraş,  Verde...

Reciclarea adevarata se face la tara

Oricat ne-am da noi mari oraseni, inotam in gunoaie. Resturi de mancare, hartii si hartiute, pet-uri, haine vechi, papuci uzati, cioburi… cate si mai cate. Galeata de gunoi se umple la foc automat, sacii se schimba pe banda rulanta, containerele sunt mereu pline, iar reciclarea se face doar cand avem chef sa punem de-o parte plasticul si cartoanele… Ca sa nu mai spun ca angajatii Salubris arunca, de multe ori, gunoiul de-a valma, chiar daca el fusese relativ sortat inainte. Nesimtirea e la loc de cinste – motiv pentru care nu ar trebui sa ne mire prea tare mizeria din viata noastra…

La tara, totul se schimba. Aerul e mai curat, gunoiul mai putin.
Daca ai un catel si un porc, problema resturilor de mancare e rezolvata. Ca vorbim despre oase, bucati de mamaliga sau paine uscata, coji de harbuz, oala de ciorba care si-a depasit termenul, pielita de la friptura, un fruct bubos sau un sambure de caisa, … – toate astea sunt delicii pentru animale.
Hartiile, servetelele, cartoanele – se arunca in foc. In cuptor sau in soba, ele se transforma, automat, in scrum.

Hainele vechi si papucii uzati se pot folosi la treaba, la camp sau chiar in curte, pe langa casa. Ba, la o adica, din haine se fac carpe – utile in diferite situatii.
Sticlele de sticla si pet-urile se pun la pastrare – ca nici nu stii cand e nevoie de ele.
Un scaun stricat ajunge, si el, lemn pentru foc.
Inclusiv rahatul – poate fi folosit pe post de ingrasamat.

Si, tot asa, in loc sa se cladeasca munti de mizerie, gunoiul se transforma. Ca proasta crestere a atins si tara, ca vezi pungi plutind pe ape si tampoane aruncate pe langa garduri, asta e o alta poveste. Oricum, o poveste mai putin trista decat aceea a unui gunoi de oras

Citeste si:

2 Comments

  • calutul

    Eu stau la tara, am porci, catei , iepuri si gaini. Incalzirea e pe centrala cu lemne, desi am gazul peste drum. Si stau doar la 4 Km de oras. Totul tine de alegere. Multi stau la oras din comoditate. Daca i-ai duce la tara la prasa sau sa creasca animale si din asta sa isi castige traiul nu ar vrea. Atunci sa se planga fara sa faca nimic. Nici animale de companie nu mai sunt ca alta data. Tot din comoditate nici flori nu se mai cresc in ghiveci ca e mai comod sa ai flori de plastic. Eu am stat pana la 20 ani in oras( nascut si crescut)si m-am mutat la tara , am tras ca robul si inca trag, nu am niciodata bani dar sunt sanatos si fericit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *